Ruimte voor anders…

Met 4 deze maandag. Ruimte, letterlijk ruimte om eens even anders te beginnen. We hadden een hele muur nodig. Tekenen met houtskool op een bamboestok. Net als Matisse (1869-1954). Hij kreeg opdracht de kruiswegstaties in de Chapelle de Rosaire in Vence, in Z-Frankrijk uit te beelden. Hij vond eerst tekenen op klein formaat geen goede manier. Op ware grote kon hij pas de werkelijke waarde van de ontwerpschetsen beoordelen. Dus op 71 jarige leeftijd ging deze onkerkelijke kunstenaar 4 jaar aan de slag en hij noemde het resultaat zijn meesterwerk. De kapel is nog steeds te bezoeken en in functie.

Matisse tekende ook later vanuit het ziekbed nog steeds met de lange bamboestok.

Voor ons waren er kortere stokken dan Matisse gebruikte. Bruin ouderwets pakpapier bleek uitstekende ondergrond voor de houtskool en pastel. Wilde gevormde Franse tulpen waren ons onderwerp. We tekenden een half uur en de resultaten (zie foto’s) verrassend en sterk. En er werd nog even een beterschapsboodschap op t toneel gezet voor de twee zieken.

Daarna gingen we op eigen wijze verder met weer de compositie, rabat, kleurcontrasten als aandachtspunten. Zie ook eerdere blogs.