Kleuren en nog meer kleuren…

Met de eigen foto’s wederom aan het uitpluizen wat schilderwaardg is in het beeld. Even schetsmatig voorbereiden blijkt toch nodig.

Afgelopen tijd al veel beeldaspecten behandeld. Die allemaal tijdens het schilderen integreren is een soort schoteltjes op stokjes balanceren.

De compositie: regel van drie; softspots, rabat. Kleur: Zornpalet, groenen, high key.

Kleurenleer Johannes Itten:

Een afgewogen voldoenend kleurbeeld vraagt gevoel. En vandaag aangevuld met Goethes Kleurenleer. Deze werd uitgebreidt uitgediept door Johannes Itten.

We behandelden: kwantiteitscontrast zie foto hieronder.

En het simultaancontrast ( het bijzondere feit dat onze ogen van nature zoeken naar de complemetaire kleur.) En de kleurencirkel.

En het fenomeen dat iedere kleur beïnvloed wordt door de omringende kleuren. Het simultaancontrast Op onderstaande foto zie je naast elkaar steeds dezelfde kleuren; maar ze lijken totaalanders van karakter.

En dan nog warm- koud kleurcontrast.

Roelandt Savery 1576-1639 was een begaafd kunstenaar met een mooie carriëre als hofschilder bij keizer Rudolf Ii in Praag. In kunstschrift van deze maand staan fraaie voorbeelden van geraffineerd kleurgebruik. Ook bij hem is complementair kleurgebruik onderdeel vd aantrekkingskracht. Soms heel subtiel, zoals ( zie foto) oranjerode papegaai, blauwe lucht, wit paard en ja de factor geel in het broekje.

Een ander voorbeeld: de zwart wiitekening met kleurige monsters. En Ethel Adnan’s kleine noodzakellijke blauwe streepje.