wat zie je wel en wat wil je niet zien....

Jawel en val niet van je stoel! We werken naar aanleiding van foto. Een eigen geschoten foto. Op papier, vanaf een beeldscherm. En ieder onderwerp is okay.

Wat deden we:

1. Foto bestuderen door schetsonderzoek in houtskool.

2. ⁠foto wegleggen

3. ⁠bepaal welke elementen je in verf wil uitwerken. Een hele foto is gewoon te veel voor een ochtend

4. ⁠onderschildering maken en je schetsen overbrengen.

5. ⁠foto er weer bij pakken en dan eens bekijken of je tevreden bent met je vertaling in verf

6. ⁠verder uitwerken

Let op: we gaan de kleuren niet letterlijk overnemen. Foto’s vertekenen de kleuren. Daarom is handigst foto in zw/w te gebruiken. ( omzetten v kleur naar zw/w in beeldscherm is handigst)

Let op : hou t simpel. Bedenk geen complexe beelden bijv met veel perpectief 😵‍💫dat vergt te veel tijd.

En kies wat je leuk vind.

Theedoek aan de lijn kan heerlijk zijn.

De fotografische blik is sinds uitvinding fotografie onderwerp discussie: gebruik je die in je schilderwerk? Breitner zeker: voor het licht en de beweging. Luc Tuymans baseert zich op (vaak polaroid) foto’s. Dat geeft de mogelijkheid voor de door hem gezochte uitkleding en vervreemding van het beeld. Het vissenstilleven v Schumacher is gebaseerd op een foto: het hoge standpunt zou bij naschilderen stilleven alleen op een ladder op deze manier gedaan kunnen worden, of door extreem kantelen vd tafel. Voor de beweging vd voetballers gebruikte ook Pyke Koch foto’s. Wel getoond geen foto: Norman Rockwell met zn uit het dagelijkse leven gegrepen jaren 60 scenes. Totaal in scene gezet en gefotografeerd en in gouache geschilderd.