Een vrolijke start in het nieuwe atelier

Wat een super verrassing jullie kado voor t nieuwe atelier. Wat was dat nodig: een goed koffieapparaat!!! En koek en koffie. Een vrolijk begin….

Het was even zoeken naar van alles; papier achterin, verfspul in de keuken en een echte kapstok op de gang.

En werkplekken bleken ook naar tevredenheid.

Split complementair vandaag.

Na periode waarin het vooral over de compositie ging, is nu kleur aan beurt.

De kleurencirkel met 12 kleuren als hulpmiddel. Geel en violet in het bloemstilleven. Complentaire kleuren. Bij split complementair neem je de naast de complementair gelegen kleuren.

De eerste cirkel (Johannes Itten) geeft 12 kleuren waarvan 3 primair zijn. Wanneer die worden gemengd onstaan de secudaire kleuren. Die zie je in het midden vd cirkel. Tertiair zijn kleuren die je uit secundaire kleuren mengt.

Split complementair in de 2 e foto.

3e foto laat zien hoe je de verzadigde ( meest duidelijke volle kleur) kunt afzwakken door de complementaire kleur bij te mengen. Het afzwakken mondt uiteindelijk uit in neutraal grijs.( wel belangrijk hierbij is dat de gebruikte kleuren zo enkelvoudig als mogelijk gepigmenteerd zijn; anders wordt t een vieze kleuren boel)

Waarom moet je dit nu weten? Schilderen gebeurt grotendeels intuïtief. In de voorbereiding van je palet kan kennis vd kleuren en hun complementair helpen met de keuze. Bewustere selectie vooraf kan een harmonieuzer resultaat opleveren. Het vereenvoudigt het complexe schilderproces.