De regel van drie & 16 potten

In de whattsapp kregen jullie al het onderwerp om je er lekker op voor te bereiden: allerhande thee en koffiepotten. Om Klaas Gubbels konden we niet heen. Zie foto’s.

En toen kwam de Regel van drie en het Rabat; compositiehulpmiddelen.

Intuïtief volg je vaak de regel van derden. Op je smartphone vindt je het als fotoraster. Verdeel je vlak verticaal en horizontaal in drie gelijke vakken; totaal krijg je dan 9 vakken. Op de snijpunten zitten de “softspots”. Het is aantrekkelijk als daar belangrijke beeldelementen staan.
Waarom eigenlijk zo’n compositieregel: welnu je wilt het oog van de kijker sturen. Zorgen dat er wordt gezien wat jij wilt laten zien. Met deze regels heb je eenvoudige, maar doeltreffende hulp daarbij.
De regel van derden is wat afwijkend van de gulden snede. Die is ingewikkelder omdat ze berekend of met de passer uitgezet moet worden. Het gaat hierbij om een verhouding in het beeld dat samenhangt met harmonie zoals die in de natuur voorkomt. Die harmonie voelen wij bij het zien daarvan in een beeld.
Ondanks dat ze eenvoudiger is werkt de regel v derden eigenlijk op eenzelfde manier.
Dat is er bij werken op een rechthoekig vlak nog de rabat. Een compositiehulpmiddel dat ook vaak al vanzelf wordt gebruikt. Je deelt de rechthoek dan op in een vierkant en een reststuk- de rabat.
Juist die rabatlijn kan een fijne hulplijn zijn. Je kunt hier een voorwerp plaatsen en dat geeft dan meteen een harmonieus gevoel. De rabatruimte wordt vaak gebruikt om een indruk te wekken van de ruimte, het soort omgeving waarin het onderwerp zich bevindt. Zie foto’s. ( handschoenen en straattafereel vd geweldige Spaanse schilder Antonio López Garcia (1936) die nu ook in Assen te zien is.)