Vaagheid alom

t’ Begon in opperste vaagheid: wel- niet, wel- niet. De temperatuur was te laag om vrolijk te werken. Uiteindelijk toch aan de slag. En de temp steeg uiteindelijk gelukkig wel toen de kachel op stoom kwam. ( vanaf nu geen probleem meer- thermostaat is veranderd door aardige monteur).

Gelaagd schilderen in transparante lagen. De via de Whattsapp gestuurde voorbeelden (zie fotos) laten kleursuggesties zien. Eens even buiten je perken qua kleuren.

Luc Tuymans (1958) schildert gelaagd. Inhoudelijk doet hij ook interessante keuzes. Hij stelt dat we allemaal met dezelfde beelden leven. Om daarvan afstand te creëeren maakt hij stillevens en/of gebruikt bestaande foto’s. Die gaat hij al schilderent in aquarel onderzoeken. Zijn uiteindelijke doel is schilderij te maken. En die kunnen reusachtige formaten (5 x 3 m bijv ) hebben.

Hij schildert veel in grijzen. Zijn paletkleuren liggen in een cirkel met primairen en secundairen: de kleurencirkel. Echter gebruikt hij aardekleuren voor gelen- de okers en roden- gebrande sienna om die grijzen hun veelzijdige ietwat somberige tinten te geven. ( complementaire kleuren mengen geeft donker grijs. Door met wit op te werken kun je de kleur oplichten. Complentairgebruik geeft je de mogelijkheid grijzen naar groen, blauw of rood enz. te laten neigen. Zwart/wit gebruik is minder veelzijdig. Alhoewel je natuurlijk verschillende zwarten hebt met ieder eigen kleurneiging. )